Welkom bij Groeizin-Gestalt
Ik ben Paul Laarhoven (1973). In 2023 rondde ik de vijfjarige opleiding tot Gestalt Art Therapeut af bij OLFLO in Breda.
Mijn hele werkzame leven draait om contact met mensen. Eerst in de horeca, later in de casino wereld. Wat me altijd fascineerde was niet het praatje over het weer of sport, maar het gesprek waarin iemand zich echt laat zien. Gesprekken met inhoud, waarin het stil mag worden, waarin ruimte is voor kwetsbaarheid, voor wat wringt of verlangt.
Ik merkte al jong dat ik ‘aan’ ging op zulke momenten, dan ben ik volledig aanwezig, in het hier en nu. Alsof er een open hand wordt uitgestoken en ik uitgenodigd word om mee te voelen, mee te denken, mee te lopen. Ik voel dan verbinding van hart tot hart. En wat me het meest raakt, is wanneer iemand zijn of haar kwetsbaarheid toont. Dat moment vraagt geen oplossing, maar aanwezigheid. Dan wil ik er zijn, stil en steunend, en laten voelen: jij bent welkom, precies zoals je bent.
Zelf heb ik als kind en jongvolwassene geworsteld met angst en onzekerheid. Mijn strategie was: niet zeuren, gewoon doorgaan. En hoewel ik veel inzichten vond in zelfhulpboeken, bleef het uiteindelijk bij symptoombestrijding. Tot de rek eruit was. Slapeloosheid bracht me uiteindelijk bij Gestalttherapie en dat was een keerpunt. Het voelde als thuiskomen bij mezelf. Ik zei na een paar sessies: “Wat een prachtig vak heb je toch!” waarop mijn therapeute vroeg: “Is het niets voor jou?” Dat was een “alles valt op z’n plek”-moment.
De opleiding was intens en vormend. Ik ben door persoonlijke thema’s gegaan, heb oude pijn verwerkt en mijn kracht hervonden. Het ‘Art’-gedeelte van de opleiding bracht me bovendien weer in contact met mijn creativiteit – een taal die verder reikt dan woorden waar ik graag gebruik van maak in de therapie-sessies. De uitdrukking “je beeld is de gedachte vooruit” vat de waarde van het werken met creativiteit voor mij mooi samen. Het zijn vaak verfrissende inzichten die hier uit voortkomen.
Tijdens de opleiding werkte ik een jaar als vrijwilliger bij de Luisterlijn. Daar leerde ik te vertragen in het gesprek, mee te bewegen met het tempo van de ander. Ik ontdekte dat ik ook in pittige of chaotische gesprekken de rust kan bewaren. Dat mijn stabiele aanwezigheid een ander houvast kan bieden. Maar ook hoe belangrijk het is om grenzen aan te geven, zeker als iemand blijft ronddraaien in destructieve patronen.
Wat ik mensen hoop te bieden in mijn praktijk is een veilige ruimte, waarin alles er mag zijn. Zonder oordeel, in gelijkwaardigheid. Therapie is voor mij geen ‘repareren’, maar samen onderzoeken. Een co-creatie. Jij hebt de antwoorden in je – ik help je ze vinden. Zodat je steviger komt te staan, volwassener, zelfverzekerder, en in contact met wie je werkelijk bent.
Ik voel me dankbaar en enthousiast om dit werk te mogen doen, en ik ontmoet je graag in mijn praktijk.
Harte-groet,
Paul Laarhoven

